13 Ağustos 2018 Pazartesi

The Death of Stalin


Halkın güveni yoktur, herkesin kaderi sadece tek bir adamın ve onun adamlarının insafına kalmıştır. Ya onlardan olursun ya da başına bir olay gelmesin diye dua edersin. İşte ayrımın zirve yaptığı bir ortam. Sözüm ona ulvi amaçlarla yapılan devrim veya değişiklikler, halk adına yapılan icraatların sonu diktatörlük... Hepimiz eşitiz ancak bazıları daha eşit. 

Yedi yüz yıllık Rus Monarşisi yıkılmış, sosyalist devrimle Lenin başa gelmiş, ardından Stalin yaklaşık otuz sene ülkenin tek hakimi olmuştur. Stalin'in ölümü ile kurmaylar koltuk savaşına girişecek, güvenlikten sorumlu Beria, pasif genel sekreter yardımcısı Malenkov ve daha sonra başa geçecek Khrushchev arasında politik oyunlar başlamıştır. Tüm bu baskıdan ve zorbalıktan onlar da bıkmış ve rejimdeki yumuşamanın ilk tohumları atılacaktır.

Tüm bu devrimin sonucunda ortaya çıkan sahne monarşiden çok da farklı değildir. Stalin’in çocukları kral çocukları gibidir, onlar da her kralın devrilişinden sonra olduğu gibi harcanmıştır. Yaşasın yeni kral dönemi başlamıştır. Oysa tüm bu direniş monarşiye karşı başlamıştır. Sadece Rusya’da değil, tüm dünyada devrimler eninde sonunda yolundan çıkmış ve başarısızlığa uğramıştır. Dışsal ve zorla yapılan değişimler insanların hepsine nüfuz etmez. Kalıcı bir değişim ancak bireysel içsel dünyalarında yaşanabilir. İç dünyamızdaki zıtlık, ayrımcılık bitmedikten sonra dışarıdaki ayrım bitmeyecektir. 


Önce düşman olarak tanımlanana karşı bir zafer sağlanır, sonra kendi içinde ülke ayrılmaya başlar, cinsiyetler arasında, etnik kökenler arasında, dinler, ırklar, politik görüşler, inanışlar, yaşam tarzları derken biz ve diğerleri asla bitmez. Oysa tüm bunların kaynağı kendi içimizdeki çelişkiler ve ayrımlardır. Atalarımızdan taşıdıklarımız, okulda öğrendiklerimiz, toplumun bizden istedikleri ve ruhumuzun istedikleri çarpışır durur. Demek ki devrim her bireyin içinde başlamalı. İçimizdeki çelişkileri, çatışmaları gözlemlemek, algılamak içsel devrimin ilk basamağıdır. Bu yolculuğu her birey kendi içinde yapmalıdır, kimse onunla gelemez; belki sadece yol gösterebilir... Gerçekten kim ve ne olduğumuzu anladığımızda devrim tamamlanacaktır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder