26 Mayıs 2014 Pazartesi

Nebraska


-Babanız Alzaymır mı?
*Hayır, sadece insanların söylediklerine inanıyor.
-Bu çok kötü...

Ailemizi tanıyor muyuz? Yoksa onları tanıdığımızı mı zannediyoruz? Onları tanımıyorsak, kimi tanıyacağız? Bazen burnumuzun dibinde olanların farkında olmayız. Buna yakın körlüğü denir. Buna bir de insanların değiştiği gerçeğini katarsak, bazen yıllar sonra aslında hep beraber yaşadıklarımızı tanımadığımız ve onlarla alacağımız keyfi de almadığımızı keşfederiz.

Sideways, About Schmid, The Descendants’ın yönetmeni Alexander Payne’den aile hakkında gerçekçi bir film... En iyi film, oyuncu, yönetmen, senaryo dalları dahil olmak üzere 6 dalda Oscar’a aday olan filmde Bruce Dern 78 yaşındaki performansı ile sıra dışı...


David’in babası Woody ise 1 milyon dolar kazandığını sanarak bu ödülü almak için uzun bir yolculuğa çıkmak ister. Bir yandan alkol bağımlılığı olan Woody hayata karşı algılarını kapamıştır. Oğlu David de gençken alkol problemi yaşamıştır, ama Woody “Babanla bir içki iç, bir kişi ol!” der...

David babasını eleştirmektedir. Görünüşte haklıdır. Ama suçlu veya kurban, hangisi haklıdır veya gerçekten var mıdır? Woody de küçükken, anne babasının odasına girdiği zaman dayak yermiş...
Hepimiz kurbanların kurbanı mıyız?

David’in annesi ise kendinden başka herkesi eleştiren, sıfatlarla yargılayan biridir. Ailenin dominant karakteri olması, yemek siparişlerine kadar son kararı veren biri olması, babanın hayattan kopuk olmasına ve alzaymır benzeri bir ruh haline gelmesine sebebiyet vermiştir. Katolik olmaktan gurur duyarken yine bir ayırımcılık vardır. 

Nebraska’ya giderken, baba ve oğlun yolları babanın büyüdüğü memlekete düşer, burada ailesinin geçmişini daha yakından öğrenen David, babası ile bir bağ kurmaya başlar. Daha sonra annesi ve abisinin de katılımıyla aile bir araya gelir.


Bir çok olayın sonunda ailecek bir şeyler yapmanın zevkine varır David. Filmin sonuna doğru, David babasının hayali olan Jipi babasına alarak onu onurlandırır. Bedeni yaşlı olsa da ruhu sonsuz ve özgürdür.

Ailemiz ile olan ilişkimizin farkında olmak bizi özgürleştirebilir; affeder ve onları onurlandırırsak...
David: Annemle nasıl evlendiniz? Woody: Annen istedi. David: Sen istemedin mi? Woody: Ne farkeder diye düşündüm. David: Onunla evlendiğin için hiç üzüldün mü? Woody: Her zaman.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder