12 Ekim 2016 Çarşamba

Kör Bir Adamın Vizyonu

“Kör olmak bana, gözlerim açık bir hayat yaşamayı öğretti.” [Isaac Lidsky]
Isaac Lidsky, gözlerinin körleşmeye doğru ilerlediği safhada anlayışını geliştirmeye başlar... Her birey kendi gerçekliğini yaratmaktadır! Beynin yaklaşık %30’u görme işlemi için kullanılır. Gören göz değil, beyindir. Bu durum diğer duyular için de geçerlidir. 

Gördüklerimiz kişisel olarak oluşturulan bir sanal gerçekliktir. Doğal olarak gelen veriler, deneyimleri benzer kişiler tarafından benzer algılanacaktır ancak her veri – yaklaşık saniyede 2 milyar veri – aynı zamanda her kişi tarafından kişisel olarak algılanacaktır. Belki Amerika kıtasına yaklaşan gemileri göremeyen yerlilerin hikayesini duymuşsunuzdur.

Beynin temel fonksiyonu bedeni hayatta tutmaktır. Güvenlik birinci derecede önemlidir. Bundan dolayı, zihnin davranışlarını çok güçlü bir şekilde etkileyen duygu korkudur. Beyin görme işlevini kullanırken, belleğindeki bilgileri, anıları, inançları, düşünüş tarzını referans olarak alır. Bu sayede varsayımlar üreterek hayatta kalmaya çalışır. İş, hayatta kalmak olduğu için genellikle de, kötüyü düşünerek endişeyi artırır. Belirsizlikten ziyade, en kötüsü ile baş etmek onun için daha iyidir.

Hatta Isaac Lidsky’nin videosunun alt yazısı için emek sarf etmiş kişiler bile zihinlerinin oyununa gelmişler. “Virtual reality” kelimesini “Hakiki gerçeklik” diye çevirmişler. Oysa ki, doğrusu “sanal gerçekliktir”.

Zihin belleğini kullanır, bellekte ne varsa geçmiştir... Bilinen ile hareket eder, kendini ve bilineni savunur. Doğal olarak eleştiriye açık değildir, varsayım ve önyargı ile hareket eder. Oysa ki, tüm bunları görmek için, hiç bir şey yapmayın. Zihni kendi haline bırakın. Onun dürtüleri doğrultusunda harekete geçmeden bekleyin... Gözleyin, arkasında hangi inançlar, varsayımlar, düşünce kalıpları var? Anlayış gelişecek ve yanılsamalar gidecektir... Geçmişten özgürleşirken, artık hayata filtresiz gözlerle bakıp, sezgilerimizle hareket edebiliriz...

Isaac Lidsky’nin kısacık, ancak anlam yüklü hikayesini aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder