19 Temmuz 2018 Perşembe

Lady Bird


Anne: “Senin olabileceğin en iyi versiyonun olmanı istiyorum.”      Kızı: “Ya şu anki en iyi versiyonsa?”
Çoğu ebeveynin en büyük derdi, kendi anne babalarının onlara verdiğinden çok daha iyisini kendi çocuklarına vermek. Onların zamanında olmayan imkanları kendi çocuklarına sağlamak. Karşılığında bekledikleri ise çocuklarının bunun için minnettar olması ve ellerinden gelenin en iyisini yapmaları. Onların kriterlerinde başarılı olmaları.

Oysa ya başarılması gereken bir şey yoksa? Ya her çocuğun kendine özgü yetenek ve ilgi alanları varsa? Ya koşullanmış hayat planı tutsaklığın bir parçasıysa? Okumak için çok çalış, çalış, çalış... İşe gir, tüm rekabete, kapitalist sisteme rağmen çok çalış, çalış, çalış... Sonra kendi çocuğunu aynı döngüde eğitmek için çok çalış, çalış, çalış... Emeklilik ve sağlık masrafların için çok çalış, çalış, çalış... En sonunda da uğruna çalıştığın hayatı yaşa...

Lady Bird isimli film, kendine ‘Bayan Kuş’ lakabı koyan genç bir kızın lise döneminde yaşadığı sıkıntılı dönemi konu alıyor. Annesi ve babası zor maddi imkanlarına rağmen kızlarını en iyi şekilde okutmak için onun istemediği bir eyalete ve okula gönderirler. Aile içerisinde anne-kız arasındaki gerginlikler olur ve baba evde çok sessizdir. Lady Bird cinselliği tanımaya çalıştığı bu yaşta, hayatına yön verecek üniversite konusunda da tam desteği alamamaktadır.


Bir genç kız, kadınlığı öğrenmek için annesine, hayata güvenmek babasına ihtiyaç duyar. En güzel ilişki örneği ise anne ve babasının arasındaki ilişkidir. Çocuk derinden ailesine çok bağlı olduğundan dolayı ya onları kopyalar ya da onların tam tersini yaparak dikkat çekmeye çalışır. Sonunda ikisi de aynı kapıya çıkacaktır. Oysa Lady Bird’ün anne ve babası ellerinden gelenin en iyisini yapmaktadır. Her ne kadar sık sık yaptıkları fedakarlıkları onun yüzüne vursalar da, bu durum bile kızlarının isyan edip kendini bulması için dolaylı bir fayda sağlayacaktır.

Lady Bird’ün annesi, kendi annesinin despot olmasından şikayet etmektedir. Evin geçimini sağlar ve fazlaca sorumluluk yüklenen bir yapısı vardır. Seçtiği meslek olan hemşirelik de benzer bir dinamiğe sahiptir. Doğal olarak kendine daha fazla ‘alan’ bir koca bulmuştur. Her ne kadar iyi kalpli bir babaya benzese de pasif hali kızını hayata karşı hazırlamakta yeterli değildir... Okul da onun ailesindeki dinamiğin bir yansımasıdır sanki; hocaları onu belli kalıplara sığdırmaya çalışır ve onun hayalindeki okullara giremeyeceği konusunda ona geri-bildirimde bulunurlar.


Lady Bird, okumak için uzaklara gitmeyi tercih eder, oysa nereye giderse gitsin bu aile dinamikleri onu asla bırakmayacaktır. Tüm bunların ardındaki görebilirse, yaşadığı sıkıntılardan elde ettiği güçlü özellikleri ona hediye olarak kalacak ve artık tam bir yetişkin olarak hayata bırakacaktır kendini...

1 yorum: