13 Kasım 2013 Çarşamba

Mud


Acılarımızı bırakmaya hazır mıyız?
Eğer imkanımız olsaydı, tüm ama tüm acılarılarımızı bırakır mıydık?
Bu ne biçim soru böyle? ‘Elbette’ demeden önce soruyu özümsemeliyiz. 
Aniden cevaplandığında bile ‘evet’ demeyen birçok insan çıkabilir...

Cevap, genellikle soruda gizlidir. Acıları yaratan nedir?

Acılara istinaden hayatta tutunduğumuz tüm hikayelerimiz, bize kendi seçimlerimizi yaptırmayan ne varsa bırakmak demektir. Bahaneleri bırakmak... Bunlar olmasaydı, kim olurduk? Dönüp dolaşıp konu, herhangi bir şekle bürünmüş korkuya mı dayanıyor?
Gerçekten korkulacak bir şey var mı?


Matthew McConaughey’in canlandırdığı Mud karakteri, hayatı boyunca tutunduğu bir aşk, ve bunun sonucunda kendini bir adada tek başına saklanırken bulur. Meraklı çocuklar olan Ellis ve arkadaşı Neckbone, Mud’ı bir adada ağaçların üzerinde duran bir teknede yaşarken bulurlar.


Mud, Ellis'in anne ve babası, yaşlı Tom... Hepsinin tutundukları ve saplandıkları hikayeleri vardır... Yaptıkları seçimler onları dönüşüme götürecektir. Kırılma dönüşüm için gereklidir... Ağacın üzerindeki tekne gibi her şey mümkündür ve orada bizi beklemektedir... 

Yapılması gereken zihnin dışında çıkıp farklı bir açıdan mı bakmaktır? Şeffaf olabilip, olanı alıp kabul etmek ve ona göre seçimleri yapmak mıdır? Kendimizi olduğu gibi kabul etmek, değişimden korkan zihnin biz olmadığının farkına varmak mı?

Hikayelere tutunmanın, aynı şeyi tekrar tekrar yaparak farklı sonuçlar beklemenin, temel düşünce kalıplarına sarılmanın, çözümü ve suçu başkalarında aramanın faydası nedir?


Filmin kadrosuna gelirsek, Matthew McConaughey, Bernie ve The Lincoln Lawyer filmlerindeki grafiğini sürdürüyor. Reese Witherspoon, Michael Shannon ve Yaşlı Tom’u oynayan Sam Shepard,  kısa rollerine rağmen filme renk katmışlar. Özellikle çocuk kahraman Tye Sheridan, sıradışı bir film olan The Tree of Life’dan sonra bu filmde de ön planı çıkıyor...

1 yorum:

  1. Duygusal bir filme benziyor.
    McConaughey favori aktörlerimden biri olmasa da film izlenecekler listemde.

    YanıtlaSil