28 Haziran 2014 Cumartesi

Only Lovers Left Alive


“Bilim adamları mı? Onlara ne yaptıklarına baksana. Pythagoras katledildi. Galileo hapsedildi. Copernicus alaya alındı. Zavallı Newton simya hakkında çalışmalarını gizlilik içinde yürütmeye zorlandı. Tesla mahvedildi. O muhteşem olasılıkları tamamen görmezden gelindi. Hala da Darwin için carcar edip duruyorlar. Hala. Bilim adamaları için buraya kadarmış... Şimdi de kendi kanlarını kirletmeyi başardılar. Sudan hiç bahsetmiyorum.”

400 yıldır dünyada olan bilge vampirler düşünün, icatlar yapan, bestelerini insanlara veren, kültürün ve sanat eserlerinin değerini bilen, evren hakkında bilgili...


Senarist ve yönetmen Jim Jarmusch... 1953 doğumlu Amerika yönetmeni ilk defa Coffee and Cigarettes filminde seyretme imkanım oldu; bu film bir çok yıldıza rağmen sıradan bulsam da Broken Flowers’ı çok beğendim. Yönetmenin ilginç yapımlar çıkardığı su götürmez bir gerçek. Başka iki filmi ise listemde... Yönetmenin oyuncu seçimleri ustaca; çok popüler kişiler yerine oyuncu yetenekleri ile kendilerini ispat etmiş karakterleri seçiyor: Bill Murray,  Tilda Swinton, John Hurt, Roberto Benigni gibi..

Michael Clayton’deki rolü ile Oscar ödülü kazanan Tilda Swinton inanılmaz bir oyuncu. The Grand Budapest Hotel ve Snowpiercer’da tanıyamazsınız bile... Güzel veya çirkin, zavallı veya prenses, hiç fark etmiyor, her türlü rolü oynayabiliyor Swinton.


Diğer başrol oyuncusu ise Thor’un tahtına göz diken ve karizmasını sollayan Loki rolünden hatırlayacağınız Tom Hiddleston. Hiddleston da Swinton gibi İngiliz... Bundan sonra yan rollerden daha fazla başrol oynayacak gibi duruyor. Stoker, Lawless, Albert Nobbs, Restless ve Jane Eyre’de izlediğimiz son Alice, Mia Wasikowska da filme renk katmış.

Vampir ve bir zombi karaktere rağmen film hiç şiddet içermiyor, hatta beslenmeleri bile son derece medeni... Kısacası ağır tempolu melankolik bir aşk hikayesi... İlginç kareleri, çarpıcı oyunculuklar ilginç bakış açıları ile ilginizi çekebilecek bir film.
-Eve, bu kız şahane.
*Jasmine, Lübnanlı. Çok meşhur olacağına eminim.
-Umarım olmaz. Bunun için fazla iyi...

Kendi ilişkilerini ve aşklarını anlatırmış gibi açıklar Adam dolanıklık teorisini...
*Bana dolanıklık teorisini anlat. Einstein’ın “uzaktan gerçekleşen korkutucu eylem”ini. Kuantum teorisi ile bağlantısı var mı?
-Hayır, sonuçta bu bir teori değil, kanıtlanmış. Dolaşık iki parçacığı birbirinden ayırıp ikisini de birbirinden ayrı yere koyduğunda evrenin iki ayrı ucuna da koysan birinde bir değişiklik yaptığında veya bir etkileşime soktuğunda diğeri de aynı şekilde değişir ve etkileşime girer.
*Evrenin iki ayrı ucuna koysan da mı?
-Evet

2 yorum: