26 Temmuz 2015 Pazar

Garip Aşk (El Amor)

Matematik ve kuantum fiziği bize sonsuz olasılıklardan bahseder... Hayat hiç de öyle sandığımız gibi planlı programlı, kontrol edilebilir bir şekilde akmaz. Hayattaki amaçlarını net net bir şekilde bilen ve bu yolda disiplinli çalışanlar bile hedeflerine hiç olmadıkları bir şekilde ulaşırlar. Bu hedefe vardıklarında ise asıl keyifli olanın yolculuğun kendisi olduğunu anlarlar.

Hayatımızdaki ilişkiler için de durum aynıdır. İlişkiler de evrendeki her sistem gibi dinamik (değişken), tahmin edilemezdir. Aynı zamanda kelebek etkisi gibi küçük bir davranışın veya hareketin büyük bir etkisi vardır. Olumlu veya olumsuz anlamda...
O halde, ilişkilerimizi etiketlemenin, sabitleştirmeye çalışmanın, kontrol etmenin, hiç bir şey değişmesin diye kendimize yabancılaşmanın değeri nedir? Akan bir sistem içinde o akış ile uyumlu olmakla yaşanabilir hayat ve dolayısıyla ilişkiler...


El Amor filmi üç neslin ilişkilerini konu alan bir İspanyol yapımı. Lucia devamlı ilişkilerden kaçan hayatı biraz dağınık bir genç kızdır. Yaşadığı bu durumda ailesinin etkisi vardır. Tek başına bir teknede yaşayan babası ile yüzleşen Lucia artık hayatla barışmaya başlar. Benzer bir durum göz doktoru olan oğul ile bu konuda dersler veren babası profesör ile yaşanmaktadır. Babasının hem mesleğini hem de ilişki kalıbını örnek alan Jorge, ayrı yaşadıkları eşi Paz ile tekrardan yakınlaşırlar. Baba Albert ise yıllardır görmediği eşi Irene ile tekrardan karşılaşırlar.

Baş roldeki Aida Folch ilginç mizacı ve oyunculuğu ile dikkat çekiyor. Diğer oyuncular da oldukça başarılı. 1940 doğumlu tiyatro kökenli Carlos Álvarez-Nóvoa ustalığını ortaya koyarken diğer bir diakkat çeken aktörl de oğlu rolündeki Alberto San Juan. Gerçekçi ve samimi bir havada çekilmiş filmin yönetmeni Gabi Ochoa’yı da takibe alabiliriz.

"Parabolik yörüngeler asla kesişmez ama çok daha uzak bir noktada tekrar bir araya gelirler, ve asla başlangıç noktasına geri dönmezler. Hiperbolün içinde yörüngeler ve parabolün içinde yörüngeler vardır. Tıpkı hayatın kendisi gibi asla ne olacağını bilemezsiniz."

1 yorum: