8 Ağustos 2015 Cumartesi

The Power of Heart


Tüm duygu ve düşüncelerin merkezi beyin iken sevginin kaynağı kalptir, ilham ve yaratıcılığın kaynağı da kalptir. Zihin bilgi ve deneyimlere dayalı çalışır ki, bunların ikisi de eskidir, bilinendir... Bu sebeple yeni bir şey çıkamaz. Zihnin en temel görevi bizi hayatta tutmaktır ve yüzden korku temellidir. Kalp ise evreni bir arada tutan sevginin kaynağıdır.

The Power of Heart, kalbimiz ile ilgili spiritüel bir belgesel. Deepak Chopra, Eckhart Tolle ve Paulo Coelho gibi bir çok renkli simanın katkıda bulunduğu belgesel kalbimizin ne kadar sezgisel olduğunu bilimsel olarak anlatıyor. Filmin mesajı net:
“Kalbinizi açmazsanız tam potansiyelinize asla ulaşamazsınız. Zihin, kavramsal bütünlüğü anlayabilir ama bütünlüğü sadece kalp deneyimler. Kalp zihinden çok daha hızlı ve bilgedir. Minnettar olup koşulsuzca seversen özgür olursun.”
Kalp ile Bağlantı
Kalple nasıl bağlantı kurarsanız, sahip olduğunuz tek şeyi kullanarak “şu anı” ulaşabilirsiniz, bunun için de nefes, meditasyon ve gözleyen olmak yardımcı olacaktır. Hiç bir şey bilmiyorsanız, sadece hiç şey yapmayın. Devamlı spiritüel çalışmalar, çabalarda bulunmak gereksiz bilgiler ekleyerek sahteyi güzelleştirecektir ve sizi hakikate götürmekten uzaklaştıracaktır.  
“Hayatımızdaki en uzun yolculuk zihnimizden kalbimize olan yolculuktur. Bu zaman alır.”
Lao Tzu
Lao Tzu, temelde üç şey öğretmeye çalışmıştır; basitlik, şefkat ve sabır. Korku temelli zihnimiz bize basitliği aptallık, şefkati duygusallık ve sabrı da tembellik olarak yansıtarak bizi yanıltır. Basitlik, hayatı doğrudan yaşamaktır; olduğu gibi karmaşık hale getirmeden. Şefkat, bir olmaktır; ikilikten kurtulmaktır, kendini ayrı görmekten vazgeçmektir. Sabır ise dinginlikle gözlemlemek ve akışa güvenmektir; aciliyet çoğunlukla sahtedir.


Affetmek
Filmde konu olan en çarpıcı hikayelerden biri, Immaculée Ilibagiza’nın yaşadığı korkunç zulümden nasıl bir anlayışla bu deneyime yaklaştığı... Tüm haklını ve ailesini öldürenlere karşı Hitler gibi mi yoksa Ganhdi gibi davranacaktır? Ve tüm olayların sonunda o, affetmeyi seçer. Ancak daha sonra ilginç bir şey yapar: Ailesini öldüren kişiyi hapishane ziyaret eder ve ona onu affettiğini söyler. Fail bu duruma daha da içerler. Zaten suçun yükü üzerinde olan fail daha da aşağıya itilir. Aslında affetmek yüreğinde yapılması gerekendir. Sadece olanı kabul etmek ve o olaylara karışan kişilerin arkasında çok daha büyük bir şey olduğunu fark etmek önemlidir. Affetmek kimsenin haddi olmamalıdır, bu Tanrıcılık oynamaktan öteye gitmez.

Son olarak hayallerimizin peşinden koşmada kalbimizin sesini dinlememiz ve hayatta kalpten isteyerek yapacaklarımızın ne kadar etkili olduğuna dair konuşmalar bizi hayatımızda neler yapacağımıza dair motive eder nitelikte...
 “Yaptığımız şeylerin bir anlamı olduğunda ve bu dünyaya hayati bir katkıda bulunduğunda, bir şekilde bereket, bu para şeklinde olabilir, bazen size doğru akabilir.” [Eckhart Tolle]
“Hayallerine bir şans tanı. Acı çekmeyeceksin demiyorum, yenilmeyeceksin demiyorum ama asla pişman olmayacaktır.”     [Paulo Coelho]

2 yorum: