23 Aralık 2012 Pazar

Üretkenliğinizi Artırmak İster misiniz?




Günlük çalışmanızı etkileyen bir çok gereksiz uğraşınız mı var?
Twitter ve Facebook’da geziniyor, arkadaşlarınızın gönderdiği link’lerimi tıklıyorsunuz. Borsayı takip edip, iddia sonuçlarına mı bakıyorsunuz? 
Bunların hiçbiri kötü şeyler değil, ama bunlardan dolayı önemli işleriniz aksıyorsa, üretkenliğinizi öldürüyorsunuz demektir. 

Kritik işlerinizin üzerine odaklanabileceğiniz bir bakış açısı var. 
Peki, nedir bu üretkenliğinizi artıran sihir? Saat ücretiniz üzerinde düşünmek.
Avukatlar, danışmanlar, koçlar saat başına hizmet verirler.


Neden bu işe yarayacak diye mi soruyorsunuz? Toronto Üniversitesi araştırmacıları Sanford DeVoe ve Julian House, deneklerin boş zamanlarındaki aktivitelerini ve sabır derecelerini ölçmüş. Hem normal durumda, hem de saat ücretinin farkındalığı olduğu durumda. İşte sonuçlar:

…bir kişinin saat ücreti hakkında düşünmeye başlaması, o kişinin İnternet üzerinde gezinmesi ile elde ettiği mutluluğu azaltmakta...

Zamanı parasal bir değer olarak düşünmek, insanların ödeme almadıkları zaman aralığındaki sabırsızlığı  artmasına ve dolayısıyla insanları boş zamanlarını harcama deneyimlerini etkilemesine sebep oluyor.


Bu araştırmaya göre ücretlerini düşündükten sonra güzel bir müzik dinleyenler, artık eskisi kadar zevk almamış ve çabuk bitirme eğiliminde olmuşlar. Benzer bir şekilde İnternet'teki komik bir kedi videosuna daha az ilginç bulmuşlar. Burada kaçırılmaması gereken nokta, deneklerin boş zamanlarında ücret almıyor olması.

Bir başka deneyde, deneklere boş zamanlarında bir bedel önerilmiş. Bu sefer sabırsızlık azalmış. Serbest meslekle uğraşanlar ve saatli ücret alanlar, bu metotla sabırsızlıklarını ortaya koyuyorlar ama maaşlı bir çalışan için etki net değil. İddia oynarken veya maçların pozisyonlarını seyrederken hala maaş alıyorlar. 

Öte yandan, bu aktivitelerin onların iş faaliyetlerinin arasında olmadığını biliyorlar, saatlik aldıkları ücreti bilmek, bunun farkında olmak onlarda sorumluluk duygusunu artıracak ve bir dereceye kadar ellerini çabuk tutacaklardır.
Üretkenliğe doğru…
Bu bulguların ışığında, üretken olmak için şu iki adımı takip edebilirsiniz:
1.  Saat ücretinizi hesaplayın; yıllık geliriniz (maaş+prim... vs)
Bu 12 ay / 22 gün / 9 saate bölün... çok kabaca olabilir.
2.  Bu değeri bir kağıda yazın ve görebileceğiniz bir yere asın!

1 yorum:

  1. Sevdim bu bakış açısını hemen yapacağım, teşekkürler ;)

    YanıtlaSil