23 Şubat 2014 Pazar

The Soloist


“Güzellik, sanattır; müzik güzelliktir.” [Nathaniel Ayers]

Kendini tıkanmış hisseden köşe yazarı Steve Lopez, evsiz müzisyen Nathanel Ayers ile tanışır. Ayes’in bu sıra dışı ve gerçek hikayesi önce gazetede bir yazı dizisi, daha sonra da kitaba ve de beyaz perdeye aktarılır.


Ayers küçüklüğünde bir çello öğrencisidir ve muhtemelen ailevi problemler ve hayata olan güvensizliğinin neticesinde şizofren olur. Annesinin ölümünden sonra Los Angeles sokaklarına yerleşir. Beethoven hayranı olan Ayers, belki de kaderini de ona benzetmek ister... Çellosu olmadığı için kırkı dökük bir kemanla idare etmektedir. Hayatına Steve Lopez girene kadar.

Bisiklet kazası sırasında kafasını yere vuran Lopez için değişimin sinyali verilmiştir.
Steve Lopez, sokakta tanıştığı Ayers’i ilginç bulur; Ayers çok yeteneklidir... Lopez, onun hikayesi hakkında yazı dizisine başlar. Bunun, ona da bir şekilde yardımı olacağını düşünür. Sevgiye kapalı olan ve sevginin bir şekilde sorumluluk ve ardından da başarısızlık getireceğine inanan Lopez, daha büyük bir sınavdan geçmektedir.
 


Steve Lopez: “Onun beni sevmesini istemiyorum. Bu kötü bir fikir. Bu ‘Seni seviyorum Steve’ daha sonra “Beni hayal kırıklığına uğrattın Steve” e dönüşecek. Bu benim kısıtlı deneyim.

Ancak tüm hikayenin ardından gözüken şu ki, Ayers, Lopez’in hayatına ona katkı sağlamak amacıyla girmiş. Lopez yazısının sonunda Ayers’in cesareti, tevazusu, sanatına olan inancından çok etkilendiğini belirtir. Bu, onda sevdiğiniz her ne varsa onunla inanmanın, onunla bir olmanın onurunu hatırlatır.


Tarantino filmi Django Unchained’in yıldızı, 2005’de Ray filmindeki rolü ile Oscar ödülünü kazanmış  Jamie Foxx yine sıra dışı. Lopez’i canlandıran Robert Downey Jr. oyunculuğu tartışılmaz; bu filmde de muhteşem.

Son olarak İngiliz yönetmen Joe Wright’i atlamayalım. 
Anna Karenina, Hanna, Atonement, Pride & Prejudice... 2015’de ise Peter Pan’in hikayesine hazırlanıyor: Pan!

Steve Lopez: “Hiç kimseyi, onun müziği sevdiği kadar sevmedim.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder