2 Mart 2014 Pazar

Büyüyünce Ne Olmak İstiyorsun?


Çocukluk döneminde bize sıkça sorulan ilginç sorulardan biridir. Bu sorudan kasıt büyüyünce hangi mesleği seçeceksin, hangi işi yapacaksındır... Soru bu hali ile o kadar kalıplaşmıştır ki, kişiler kendilerini işleri, meslekleri veya uzmanlık alanları ile tanımlama eğilimine girmişlerdir.

Hava alanında uçağa giderken bir iş adamı diğer arkadaşına anlatır:
“Bir zamanla bir kızla beraberdim. Kız bana ne dese beğenirsin; hayattaki ideali hemşire olmakmış!” Karşındaki adam, ona saygısından mı yoksa aynı fikirde olduğundan mı bilinmez, gülümseyerek onu onaylarmış gibi bakar. Anlatan kişi son noktayı koyar: “Hemen bıraktım.”

Meslekleri insanları tanımlamak için kullanmamıza mı yanarsınız, yoksa bazı meslek grupları hakkındaki yargılarımıza ve etiketlemelerimize mi?


Ebeveynler bile çocukları ile, ‘Bizim kız doktor, bizim oğlan mühendis’ veya ‘Bizimki müdür’ gibi meslekten öte pozisyonları, rütbeleri ile gurur duymaya başlarlar.

Bebekliğimizin süper kahramanları anne ve babamızı mutlu etmek en temel arzularımızdan biridir. Gerçi onların ‘işi’ endişe etmek ve kontrol etmek olduğundandır genellikle pek memnun edemezsiniz. Ve içten içe ya onların vizyonlarında ya da tam tersi yönde isyankar bir tutumla bir yöne doğru gidersiniz.

Gerçekten sizin neyle uğraşmaktan keyif aldığınız, keyif aldığınız işi yaparken ortaya çıkan verim, yaratıcılık... Sizin için zamanın durması gibi konularla kim ilgileniyor?

Öte yandan, asıl meseleyi kaçırmaya başlıyoruz. Bir meslek sahibi olmak demek o konu ile ilgili üniversiteyi bitirip diploma almak demek. Bir pozisyon, bir mevki sahibi olmak ise bir şirkette işe girip, belli bir hizmet süresinden sonra terfi alıp “müdür, koordinatör, direktör, yönetici” vs gibi unvanlar almakla oluyor çoğu zaman...


13 yaşındaki Logan LaPlante TED’deki konuşmasında bu soruya “Mutlu olmak” diye yaklaşıyor ve mutlu olmak için doğa ile bir olmanın, mevcut eğitim sistemindeki kafa yapısının değişmesi gerekliliğinden bahsediyor.

Peki ya siz gerçekten ne olduğunuzla ilgileniyor musunuz? Zihniniz sustuğunda kalbiniz size nasıl sesleniyor? Sezgileriniz size ne söylüyor?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder