9 Eylül 2014 Salı

Repentance


Bir trafik kazasından sonra hayatı değişen yaşam koçumuz Tommy, geçmişine bir sünger çeker ve 'Arkana Bakma' isimli bir kitap çıkartıp ünlü olma yolunda ilerlemektedir. Ancak bir gün hayatına Angel Sanchez girer; bir yandan ondan destek isterken bir yandan da onun geçmişi ile yüzleşmesini sağlar... Sanchez ölen annesini unutamamaktadır ve eşi onu terk etmiştir. Öte yandan kardeşi ile sıkıntı yaşayan Tommy’nin paraya ihtiyacı vardır ve ona yardım etmeye karar verir. Olaylar esrarengiz bir şekilde gelişir.

Filmi sıradan bir gerilimden ayıran tarafı oyuncuların performanslarının yanı sıra, aldığı konular ve yaklaşım tarzı. Özellikle suçlu ve kurban ilişkisi... Suçlu yaptıklarından dolayı pişmanlık duyar ve bunun vicdani yükü ile kendini kurban ve haklı olarak gören karşı tarafın karşısında ezilmeye başlar. Denge değişir... Suçlu kurban olur...

Eskimo kabilelerinde eğer bir aileden bir adam öldürürse, öldürdüğün kişinin tüm sorumluluklarını alıp onun yerine geçermiş ve kendi ailesini yalnız bırakırmış. Bu sisteme tekrardan dengeyi getirirken, katil konumundaki kişi sorumluluklarını alarak bir nevi yaptıklarının bedelini ödermiş.


Filmi seyredecekler için daha fazla detay vermemekte fayda var; kısaca basit bir gerilim filminin arkasında değerli kavramlar var... Son olarak filmin başrol oyuncusundan bahsetmekte fayda var:

Forest Whitaker
Teniniz siyah, şişmansınız, gözleriniz asimetrik, yakışıklı da sayılmazsınız, ilk defa dinlediğinizde öyle çok etkileyici bir ses tonunuz da yok. Oyuncu olmak ister miydiniz? Ve hatta ödül kazanacağınızı hayal eder miydiniz? 1961 Teksas doğumlu Forest Whitaker, tüm bu koşullara rağmen hayalini gerçekleştiren bir oyuncu... Onu ilk defa 1987 yapımı Good Morning, Vietnam’daki yan rolü ile hatırlayabilirsiniz. Daha sonra, The Color Money ve Platoon’da yan rollere devam eden Whitaker, 1992’de Crying Game’da İngiliz aksanı ile dikkati çeker. 

Kariyeri genellikle yan rollerle ilerlerken 2006’da The Last King of Scotland’daki rolü ile En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde Oscar Ödülü’ne layık gösterilir... Son zamanlarda, Lee Daniels' The Butler, müzikal olan Black Nativity gibi güzel filmlerde de performans gayet iyi...

“Karanlığa küfretme! Ona mum tut...”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder