12 Kasım 2012 Pazartesi

Sound of My Voice



Brit Marling, ekonomi mezunu genç bir oyuncu, senaryo yazarı ve yönetmen. Marling, ilk denemesi olan ‘Another Earth’ ile çok ses getirdi; şimdi Sound of Voice filmini Zal Batmanglij ile yazdı. Marling, kendi yazdığı karakterleri daha başarılı canlandırdığını düşünüyor...
Yönetmen koltuğunda ise diğer senarist  Zal Batmanglij var. Filmin ilginç müziklerini ise yönetmenin kardeşi  Rostam Batmaglij yapmış. Görselliği ve mistik havası ile film ağır temposuna rağmen zevkle izleniyor.


Marling, Maggie adlı gelecek geldiğini iddia eden kült bir lider karakteri canlandırır. Maggie’nin bir şarlatan olduğuna inanan Peter ve kız arkadaşı Lorna, Maggie’nin ‘seçilmişler’den oluşan tarikatına gizli bir şekilde üye olurlar. Maggie geçmişe sevdiği kişileri korumak için geldiğini söyler. Maggie meditasyon ve dans teknikleri ile bilgelik vermektedir.

Peter, annesini 13 yaşında kaybetmiş, ve annesinin hastalığı ile hiç savaşmadan onu bırakmasından olumsuz etkilenmiş bir karakterdir. Lorna ise Hollywood yapımcısı baba ve oyuncu annenin kızıdır, tek başına ergen olmuş, 12 yaşında alkole başlamış, 23’üne geldiğinde ise tükenmiş ve sığ çevresinden bıkmıştır.

Tarikat çalışmalarında birinde,  Maggie:
“Şimdi çocukluğunuza dönün, konuşmadan önceki döneme... o dönemi hissedin, şimdi büyüdünüz;  elmayı yediniz. Elmanın içinde ne olduğunu biliyor musunuz? Mantık, Acı, Entellektüel Saçmalıklar. Artık yediniz ve büyüdünüz. Soru şu ki, ne kadarından kurtulabilirsiniz? Kendinizi utançtan, öz nefretten nasıl arındırabiliriz? Çıkartın elmayı içinizden... Kendinizi arındırıyorsunuz. Kendinizi kaderinize hazırlıyorsunuz.” diye grubu yönetir.

Bu çalışma sırasında Peter kusmayı reddeder, Maggie  onun çocukken etkilendiği travmaları teşhis eder. “Kılı kırk yaran bir ahmak, dans edemeyen, nefes alamayan biri..  O kadar bencil ki sevgilisini bile orgazma ulaştıramıyor. Gücü elinden kim aldı? Seni bu kadar güçsüz bıraktı ki, kontrol konusunda saptantılı oldun? Bir şeyleri hissetmek yerine her şeyi düşünür hale geldin.”
Peter, bunları inkar etse de, doğruluğuna inanmaya başlayan Lorna ile araları açılmaya başlar.

Tarikatdaki diğer bir çalışma ise, geçmişden gelen çöplerimizi vücudumuzda barındırdığımız ve bunların temizliği ve öz benliğinize ile tekrar temas kurmak için gerekli çalışmaların yapılması gerektiği vurgulanıyor...
“Bastırılmış duygular yüzünden kaslarınız gergin. Önceden kim olduğunuz önemli değil, kendinizi bırakın, grup olun. Düşünmeyi bırakmanız ve nefes almanız için sizi tüketmek zorundayım.”

Film, inançlarımız ve gözümüzün görebildiğinin ötesini görebilecek bilgelik üzerine... kontrolü, salt mantığı bırakmak, farkındalık üzerine...

Brit Marling ve Zal Batmanglij ikilisinin son çalışması “The East” filmini merakla bekliyoruz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder