21 Kasım 2012 Çarşamba

Erkek ve Kadın “Sadece Arkadaş” Olabilir mi?


Bugüne kadar, çoğu filme veya kitaba konu olmuş bu meseleye net bir yanıt getiren olmadı. Genellikle romantik olmayan kadın-erkek ilişkilerinin olmayacağını duyarız ancak günlük yaşantımızda gördüğümüz çoğunlukla kadın ve erkek, sevgili olmadan da beraber çalışır, oynar veya aynı ortamda bulunurlar. Ancak bu durumun yüzeysel olması veya platonik seviyede duyguların olması ihtimali de var.

Yeni araştırmalar sadece arkadaş olunabileceğine dair bir ihtimali destekler gözüküyor, ancak romantik bir yakınlaşma hemen köşede saklanıyor mu?

Bunun derinine inmek için 88 çift ile bir araştırma yapılıyor.  Mahremiyet, çok üst düzeyde tutuluyor. Bireylerin cevapları gizli ve diğer kişiye söylenmiyor. Sonuçlar, erkekler ve kadınları açısından durumun farklı olduğu yönünde.

Ancak, genel olarak düşünülen, erkeklerin karşı cinsten arkadaşlarına hemen ilgi duymaya başlamaları hakkındaki kanının yanlış olduğu ortaya çıkıyor. Bu, kadınların erkekler hakkındaki tahmini...

Erkeklere göre herhangi bir yakınlaşma karşılıklı... Ancak kadın arkadaşlarının duygu seviyesini anlamakta zorlanıyorlar. Bayanlar da karşı cinsin ne düşündüğünü anlamak konusunda iyi değil. Marslılar ve Venüslüler!

Kadınlar genellikle arkadaşlarına ilgi duymuyorlar, fakat bunun karşılıklı olduğunu var saymaktalar. Sonuç olarak erkekler her zaman kendilerine olan ilginin daha fazla olduğu yönündeki tahminlerinde yanılıyor, kadınlar ise erkeklerin onlara olan ilgisizlik seviyesi kısmında yanılmaktalar.



Erkekler, kendilerinin bilinçaltı “karşılıklı duygular” kısmına kendini inandırıyor. 
Duyguların eşit olduğu durumlarda, erkekler için arkadaşının başka bir ilişkisi olup olmadığının önemi olmuyor, ancak kadınlar bu durumda, biraz daha hassas oluyorlar, genellikle ilişkisi olan birinden vazgeçiyorlar.

Her şeye rağmen, durum gösteriyor ki, ‘sadece arkadaş’ ilişkilerde, erkekler kadınlara göre daha zor zamanlar geçiriyorlar. Ancak bu ‘saldırgan erkek’ ve ‘masum kadın’ algısından kaynaklanmıyor.

Sorun, aynı ilişkiyi farklı algılayan iki bireyin olmasından çıkıyor:
Erkekler daha büyük romantik sinyaller görürken, bayanlar ilişkiyi zararsız bir sevgi olarak görüyorlar. 

Bunu takip eden bir çalışmada, çoğu evli, 249 yetişkine bu tip arkadaşlık ilişkilerinin olumlu ve olumsuz yanları sorulmuş. Katılanlar tarafından olumsuz olarak değerlendirdikleri “bu ilişki, romantik bir ilişki halini alabilir” ifadesi tüm olumlu faktörlerden beş kat daha fazla belirtilmiş.
Ancak erkeklerin bir kısmı bu ifadeyi olumlular kısmına yazmış!
Yaşlı erkeklerde bu oran daha da fazla...


Sonuç olarak ‘kadın-erkek’ arkadaşlıklarına her iki cinsin bakış açıları oldukça farklı. Her ne kadar, iki taraf da dengeleri tutmakta zorlansa da, erkekleri bu konudaki bilinçaltı ve bilinçli algıları kendini yanıltıyor. 

Sonuç olarak; kadınlara göre problem yok, erkeklere bırakırsak her zaman iş başka bir tarafa gidebilir!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder