31 Ekim 2012 Çarşamba

Rebellion



“Gerçek acı veriyorsa yalan öldürür.” [Rebellion Filminden]

Halen dünyamızda koloniler mevcut; bunlardan biri Yeni Kaledonya (New Caledonia).
Fransa kolonisi olan bu ada, Fransa’dan 19 bin km uzakta, nüfusu 250,000 ve yüzölçümü Antalya ilimizden biraz daha küçük. Çift bayrağı olan bir ülke. 




Amblemi ise çok hoş ve anlamlı; insan, deniz, ağaç, tekne ve midye. İnsanın doğaya karşı minnetini ve uyumunu gösteriyor.

Filmi konu olay, 1988’de Ouvéa Mağarasında Fransız rehinlerin alınması ile başlıyor. Basit bir rehin alma operasyonunu sukünet ile halletmeye çalışan Yüzbaşı Philippe Legorjus, anlıyor ki, çok kısa bir süre sonra yapılacak başkanlık seçimlerinde François Mitterrand’ı tekrar seçtikmek kullanılmak üzere bir malzeme haline gelmiş. Bu sebeple, arabulucuk görüşleri kesilip ne olursa olsun olayı bir güç gösterisi haline kasten sokulur. 3 gün sonra Mitterrand %54 gibi oyla Chirac’i (%46) geçer ve ikinci kez seçilir. Korkunun  her dönem politikanın en gözde bebeği olduğunu bu filmde de görüyoruz. İşte Yüzbaşı Philippe:



Yönetmek Mathieu Kassovitz Rebellion filmini ise hem yazdı, hem yönetti, hem de oynadı. 
Mathieu, Maurice G. Dantec’in romanından esinlenerek senaryosunu yazdığı  Babylon AD filmindeki yönetmelik başarısının yanısıra oyuncu olarak da dikkatleri çekiyor. İlk defa Amelie filminden hatırlayacağınız Mathieu, yakın zamanda Hayatımın Kadını filminde rol aldı.

Rebellion filminin hemen başındaki söz ilginç:
“Hiç bir ordu gerillalara karşı bir zafer kazanamadı.”
Tarih bunlara şahitlik ederken, filmdeki nedenlerden ötürü bazı oyunlar tekrar tekrar sahneleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder